Forschung

Innovationen im Lebensmittelsektor erfordern vielseitige Expertise. Das Technologienetzwerk der LVA (TechNet) macht es einfach, für Forschungs- und Entwicklungsprojekte kompetente Unterstützung zu finden: vom Verfassen eines Projekt- oder Förderantrags bis zur konkreten Umsetzung. Die Lebensmittelversuchsanstalt agiert zudem seit vielen Jahren als Partner bei nationalen, internationalen oder EU-Projekten.

Unsere Innovationsangebote

ACR (Austrian Cooperative Research)

Der ACR (Austrian Cooperative Research) ist der Dachverband der kooperativen außeruniversitären Forschungsinstitute in Österreich. Als Mitglied des ACR unterstützen wir vor allem kleine und mittlere Unternehmen im Bereich der anwendungsorientierten Forschung, Entwicklung und Innovation.

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Bei Fragen zum Thema Forschung und Entwicklung empfiehlt es sich, unseren internen Innovations-Agenten anzusprechen bzw. online zu kontaktieren.

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Plattform Lebensmittelsicherheit

Lebensmittelsicherheit gilt als eines der zentralen Zukunftsthemen. Durch die Kooperation der vier Institute Lebensmittelversuchsanstalt, ofi, OMV VG und AEE INTEC wird die gebündelte Kompetenz für KMU zugänglich und in Form von anwendbarer F&E umgesetzt.

Einzelne Themen können dabei international positioniert werden, Projekte auf nationaler und europäischer Ebene für KMU zugänglich gemacht werden.

Für die Institute ergeben sich Synergien im Bereich Kund:innenbetreuung, Analytik und im Aufbau von Know-how zu Risiken bei Lebensmitteln. Sie etablieren sich als die Anlaufstelle bei Fragestellungen zu angewandter Forschung und für aktuelle Problemlösungen im Bereich Lebensmittelsicherheit.

KMU profitieren auf zwei Ebenen: Zugriff auf die gebündelte Lösungskompetenz der Institute und damit höhere Effizienz und bedarfsangepasste Lösungen für die praktische Anwendung.

Aktuelle Projekte

FEEDtheMIND

The FEEDtheMIND project intends to demonstrate that the European food education requires a systemic, interdisciplinary approach based on a food innovation education of excellence and a project-based approach.

Thus, the objectives of this project are to adapt, test and implement a digital pedagogical platform focusing on the development of an innovative food product; facilitate the exchange of pedagogical methods between the different European HEIs partner organisations; contribute to the rethink of the curriculum design by enabling HEIs to provide online courses. Ultimately, this project aims to foster entrepreneurship among students attending food-related degrees.

FEEDtheMIND targets three groups of participants:

  1. higher education students that will directly benefit from the digital pedagogical platform developed to tackle their skills gap and to promote their creativity and entrepreneurship;
  2. higher education professors/researchers/pedagogical staff that will benefit from the exchange of good practices and the innovative pedagogical methods; and
  3. professionals from the food sector that will share their expectations regarding the industry’s future professionals. The major activity of this project will be the development of a digital pedagogical platform that will allow the students to acquire transversal skills and competences by following their individual path.

During the last year of the project, the partner HEIs will encourage their students to be part of transnational teams, through a mobility activity and/or virtually, and develop innovative food products supported by the FEEDtheMIND multidisciplinary digital learning tool.

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FIELDS

Addressing the current and Future skIll needs for sustainabilty, digitalization, and the bio-Economy in AgricuLture: European skills agenDa and Strategy

Der Land- und Forstwirtschafts- sowie der Lebensmittelsektor gelten naturgemäß als sehr traditionsbehaftet. Dennoch sind diese in der heutigen Zeit vor große Herausforderungen, wie die Globalisierung der Märkte, die steigende Konkurrenz und die wirtschaftliche Unsicherheit, gestellt. Verstärkend dazu wirkt die gleichzeitig ansteigende Nachfrage an Nahrungs- und Futtermittel, während der Klimawandel noch weitere Unsicherheiten mit sich bringt. Die Wandlung vom herkömmlichen zum nachhaltigen Land-, Forstwirtschafts- oder Lebensmittelbetrieb ist ein komplexer Prozess, die einen strategischen Ansatz braucht. In diesem muss auch die Rolle der Bauern neu definiert werden: vom reinen Rohstoff- und Nahrungsmittelerzeuger hin zum klugen Manager der Bioressourcen. Für die Entwicklung eines strategischen Ansatzes ist es von größter Wichtigkeit, den bestehenden und entstehenden Bedarf an Qualifikationen in den Bereichen Bioökonomie, Nachhaltigkeit und Digitalisierung zu erkennen. Das ist eine Lösung, um in Europa die Land- und Forstwirtschaft sowie den Lebensmittelsektor auch langfristig wettbewerbsfähig und nachhaltig ausrichten zu können.

Um diesen Herausforderungen zu begegnen, wurde das Projekt FIELDS ins Leben gerufen, an dem insgesamt 30 Partner aus 12 verschiedenen europäischen Ländern mitarbeiten, und welches von der Universität von Turin koordiniert wird. Der Multi-Stakeholder-Ansatz des FIELDS-Projektes beginnt mit der Erhebung des aktuellen und zukünftig notwendigen Qualifikationsbedarfes der Beschäftigten in der Land- und Forstwirtschaft und Lebensmittelindustrie. Daraus soll eine nachhaltige, europäische Strategie entwickelt werden, die sich mit der Qualifikationslücke befasst. Die daraus entstehenden Ausbildungspläne werden im Rahmen des Projektes evaluiert und letztendlich dann den Schulungseinrichtungen in verschiedenen europäischen Ländern zur Verfügung gestellt.

Aufgrund der unterschiedlichen länderspezifischen Problemstellungen und Möglichkeiten, wird die besagte EU Strategie für 7 verschiedene Länder erstellt und angepasst. Es sollen konkrete und praktische Initiativen entworfen werden. Diese sollen sowohl auf EU-, als auch auf landesspezifischen Rechtsrahmenbedingungen aufgebaut sein und in Form von hauptsächlich dezentralem, modularem Training stattfinden.

Ziel von FIELDS ist es also, auf zukünftige Erfordernisse in der Land- und Forstwirtschaft sowie Lebensmittelindustrie schon in der Ausbildung unserer Fachkräfte einzugehen, um einen gesicherten, nachhaltigen, ökologischen und sozialverträglichen Landwirtschafts- und Lebensmittelsektor aufrecht erhalten zu können.

Das Projekt FIELDS läuft im Erasmus+ Programm und wird von der Europäischen Union kofinanziert. Die Laufzeit ist von 1. Jänner 2020 bis 31. Dezember 2023. Aus Österreich sind neben der Lebensmittelversuchanstalt auch Agrarplus und die HBLFA Francisco Josephinum – BLT Wieselburg involviert. Die Lebensmittelversuchsanstalt zeichnet im Projekt für die Konzepterstellung zur Veröffentlichung der Ergebnisse verantwortlich.

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DigiFoodEdu

 

DigiFoodEdu aims to foster the development of digital skills and exchange of good pedagogical practices in the digital era, directed at the guidance of project-based learning approaches. This project intends to study the practices put in place during the pandemic, collect and analyse the experiences from different partners European-wide and come up with a best practices guide for education improvement in the digital era. Ultimately, the project will aim for the modernisation of the pedagogical practices used for coaching and supporting students during their project-based learning activities.

 

Project website

VIRTUALITY

Virtual Reality Training für Beschäftigte in der Lebensmittelindustrie

Das Projekt VIRTUALITY wird von dem europäischen Erasmus+ Programm co-finanziert und von ANIA (französischer Fachverband der Lebensmittelindustrie) koordiniert. Das Konsortium besteht aus französischen (OCAPIAT, EVAVEO), belgischen (ALIMENTO) und österreichischen (LVA) Projektpartnern. Ziel ist es, professionelle Virtual Reality Trainings speziell für Beschäftigte im Lebensmittelsektor zu erarbeiten.

Der Inhalt von VIRTUALITY:

Um die Attraktivität der Arbeitsgebiete in der Lebensmittelindustrie zu heben und den Bedarf an aktuell geforderten Fähigkeiten durch entsprechende Ausbildung abzudecken, muss die Berufsausbildung weiterentwickelt und modernisiert werden. Dabei gilt es, die Bedarfe und Neigungen von heranwachsenden Lernenden miteinzubeziehen. Hier tritt das Virtual Reality Training auf den Plan: diese innovative Trainingsmethode erfüllt den Professionalitätsbedarf auf mehrere Arten: die Trainingszeit wird reduziert, die Unfallgefahr erniedrigt, und durch den innovativen und attraktiven Aspekt des Tools/Instruments sprechen Benutzer*innen darauf gut an. Virtual Reality Training kann die Gewöhnung an eine Arbeitsumgebung erleichtern, indem auftretende Herausforderungen besser verstanden und gemeistert werden können.

Die Ziele von VIRTUALITY:

  • Die Entwicklung von innovativen digitalen Trainingstools für Beschäftigte in der Lebensmittelindustrie und die Anpassung der Berufsausbildung und Trainings an bestehende und zukünftige Bedarfe des Arbeitsmarktes.
  • Durch Virtual Reality eine Steigerung der Attraktivität von Trainings zu erreichen, um dadurch den Know-How Level der Beschäftigten zu erhöhen.
  • Unterstützung und Förderung der Mobilität der Beschäftigten – intern, aber auch auf europäischem Niveau.
  • Unterstützung der Entwicklung von sicheren und nachhaltigen Praktiken.

Die Zielgruppen von VIRTUALITY:

Das Projekt zielt in erster Linie auf Beschäftigte und Unternehmen im Lebensmittelsektor ab: Die Ergebnisse von VIRTUALITY sollen ihnen einen neuen Weg bieten, deren Trainings zu beschleunigen und deren Arbeitsmarktfähigkeit, vor allem in technischen Positionen, weiterzuentwickeln. Trainingszentren, die Ausbildungen für den Lebensmittelsektor anbieten, gehören ebenfalls zur Zielgruppe: Die Ergebnisse von VIRTUALITY können von diesen als neue Trainingsmethoden angeboten werden, die ins laufende Angebot integriert werden können.

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I-RESTART

The Pact for Skill roundtable raised several issues the Agrifood sector is facing, and identified potential ways of overcoming them: upskilling and reskilling workers; intersectoral skill transfers; increased attractiveness of the sector to youth; digital transition; partnerships between learning institutions and companies.

The I-RESTART project aims reskilling and upskilling the workforce in the agrifood and veterinary sectors, retrain the employees leaving the heavy industry to hire them in the agrifood sector, and engage some students that want to enter the agrifood labor market, to improve their digital skills and facilitate the transition to the Green Deal initiative.

To reach these objectives, I-RESTART will facilitate the inter-sectoral and intergenerational skills transfers through the adoption of an innovative micro-credentials methodology that will provide inclusive, flexible and engaging work-based patterns with mentors while opening the ecosystem also to external workers.

The project, complementing the FIELDS Blueprint on agriculture and forestry, will provide the tools to tackle the future challenges with the offering of 10 occupational profiles (EQF 4, 5 and 6) for a total of 3200 hours of training and 3600 hours of work based learning period. In total 16 trainers and 120 trainees will benefit from the pilot training in 8 countries, and 40 students will complete the work-based learning scheme that also includes the advanced entrepreneurial skills and involves 32 mentors.

The 29 partners consortium from 11 countries will identify skills needed (including urgent ones) and gaps, create occupational profiles, detailed curricula, design European strategies and 10 country roadmaps to reflect the country's needs while keeping EU quality standards (ESCO, EQAVET) to address the mobility of learners through Europe.

A strong connection will be established with the Pact for Skills initiative, in order to make useful content for the members that will implement the pact.

WASTELESS

The main objective of WASTELESS is to (1) develop and test a mix of innovative tools and methodologies for Food Loss and Waste (FLW) measurement and monitoring, generating robust FLW data on critical and poorly understood Food Supply Chains (FSC), to (2) recommend a harmonised methodological Framework for FLW quantification, and to (3) develop a decision support systemic Toolbox targeting all food value chain stakeholders enabling the duplication of WASTELESS collection points across EU territories and different food commodities.

PLAN'EAT

Across the world, dietary patterns are shifting towards dominant food consumption patterns and eco-agri-food systems that have high health, societal and environmental costs1. Without a significant change in current trends, noncommunicable diseases (NCDs) will continue to rise while the quality and quantity of available natural resources will decline2. As dietary behaviour is a strong determinant of food consumption, it represents a key lever for action to transform food systems and vice versa. The main objective of PLAN’EAT will be to foster the transition to HSDB through an in-depth understanding of its underlying factors and drivers and through the design of effective recommendations, tools and interventions targeting food system actors.

PLAN’EAT will aim at implementing an evidence-based, multi-actor, multi-layered and systemic approach at macro (food system), meso (food environment) and micro (individual) levels. Various socio-cultural and geographic contexts will be considered by implementing 9 Living Labs (LLs) in different European areas, 4 pan-European food value chain Consultation and Working Groups (CWGs) and 1 Policy Lab. In the LL, the dietary patterns of specific population groups will be mapped and ‘monetised’ in terms of environmental, socio-economic and health impacts through True Cost Accounting (TCA). The factors influencing dietary behaviours with the highest potential for change (i.e., high impact behaviours) will be analysed. The knowledge and scientific evidence obtained will feed into the co-design of more than 10 effective solutions adjusted to different contexts and end-users, corresponding to PLAN’EAT Project Results (PR).

LIKE-A-PRO

LIKE-A-PRO aims to facilitate sustainable and healthy diets by shifting promising alternative proteins and products from niche to mainstream - making them more available, accessible, and acceptable to all population groups (young people, adults, elderly, vulnerable groups - of low socio-economic status, ethnic minorities, living in rural locations) and everywhere (urban, peri-urban, and rural areas). This will be done via development of 16 products with ingredients from 7 protein sources (sustainable, EU-based, of improved taste & texture) and via FE solutions for alternative protein promotion, co-designed & explored with ≈ 24,430 citizens & community actors across Europe.

To reach this objective, the LIKE-A-PRO consortium involves 42 entities - representatives along the entire alternative protein value chain (protein producers, ingredient & product developers, culinary centres, food clusters), scientists and market & communication experts. Furthermore, the scope will be beyond the consortium via direct engagement of citizens, industry, processors, retailers, food services, cooks, and caterers.

The project is inclusive of 7 promising alternative proteins (2 plant-based, 1 microbe-based, 1 ocean-based, 2 fungus-based, 1 insect-based) with different development status, grouped into 3 development categories:

  1. Market available products - These market available alternative protein products, which are still a niche, need better understanding of their place in the FEs and determinants of related consumer choices.
  2. Ongoing developments – Their regulatory pathway has been cleared (e.g., no need for authorization by the European Food and Safety Authority - EFSA), yet they need R&I support to become industry + market ready.
  3. Future trends - These future trends, which are at early stages of development, need support to evaluate their technical, economic, market and regulatory feasibility, including consumer testing.

Aktuelle ACR-Projekte

LEIFS – „Let if flow safely“

For menstruation sanitary products there are currently no applicable specific legal requirements and no European Standards to evaluate the safety of these type of products. For traditional disposable products, first approaches do exist, however, these concepts cannot be applied cross-nationally. For lots of innovative reusable menstruation sanitary products, no tests exist to measure and assess their risk.

The call to action for tackling this topic has been done through the ISO by creating a new working group – with the aim to publish a standard for safety assessment for menstruation sanitary products. This is where our contribution enters.

The project proposal „LEIFS“ wants to provide a scientific basis: in the framework of the project, methods for assessing the product safety will be developed – hereby we will also give input for the ISO standard working group.

For the creation of “profiles of requirements” and for the development of an assessment strategy we (project partners: Lebensmittelversuchsanstalt, OFI (Österreichisches Forschungsinstitut für Chemie und Technik) and IWI (industriewissenschaftliches Institut)) hope for a broad stakeholder participation (producers, distributors, raw material providers).

Project content:

  • Definition of profiles of requirements for the safety assessment of menstruation sanitary products
  • Development of a testing strategy for the safety assessment of menstruation sanitary products (chemical safety, microbiological safety, safety of reprocessing)
BioProfit

BioProfit entwickelt ein wirtschaftliches Verfahrenskonzept zur Aufbereitung von Gärresten mittels Flüssigkeitsabtrennung und Membrandestillation. Die Flüssigphase wird gesäubert und rezykliert, außerdem werden hochwertige Düngemittel und Humus produziert. Der im Humus gespeicherte Kohlenstoff wird dem CO2-Kreislauf entzogen, wodurch CO2 Zertifikate verkauft werden können. Die ARGE Biga-Net wird um die neuen Mitglieder ZFE, LVA und AEE Intec, sowie um zahlreiche Kompetenzen (Modul Gärrestaufbereitung) erweitert, wodurch das FEI-Dienstleistungsangebot für Biogasanlagenbetreiber und Anlagenbauer deutlich gestärkt wird.

Sie haben Fragen? Wir beraten Sie gerne.

DI<sup>in</sup> Dr.<sup>in</sup> Katharina Stollewerk

DIin Dr.in Katharina Stollewerk

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